Vérszegény vagyok – vashiányom van?

Az erős, elhúzódó, illetve gyakori menstruációs vérzés vérszegénységhez vezethet.

Ilyenkor amellett, hogy a természetes progeszteronnal segítünk a kiváltó ok megszüntetésében, gondolnunk kell a folyamatos vaspótlásra is.

A vas jelentősége

Vas nélkül nincs oxigénfelvétel a tüdőben, megakad az oxigénszállítás a szervezetben és az oxidáció a sejtekben. A vashiányos állapot fellépésekor ezért jelennek meg olyan tünetek, mint fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, fejfájás, levertség, szívtáji fájdalom, gyomor és bélpanaszok.

Hogyan tudunk természetes módon segíteni?

Vérszegénység esetén nemcsak vasnak, hanem B4-, B7, B9-, B12-vitaminoknak, réznek, kobaltnak, és molibdénnek kell bejutni a szervezetbe. A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcsolódik (rezet tartalmaznak a csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri alga, stb.), vele kombinálódik. A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket ( B-vitaminok a vasat tartalmazó táplálékaink nagy részében is megtalálhatók – lásd csírázó magvak, teljes gabonák, paraj).

Mivel tehát önmagában a vas nem tud beépülni, ezért nem javasolt olyan készítmény, ami csak vasat tartalmaz. Mindig olyan ételt vagy készítményt válasszunk, mely biztosítja a vas beépülését a szervezetünkbe.

Vas-források

Válasszunk minél gyakrabban magas vastartalmú ételeket!

  • tojássárgája
  • zab(pehely), teljes gabonák és teljes kiőrlésű lisztek, főleg a köles és az amaránt magas vastartalmú
  • hüvelyesek: bab, borsófélék, kidney-bab, (szójabab) lencse, spárga,
  • összes sötét színű zöldségfélék, mint a paraj vagy spenót, sóska, petrezselyemzöld nyersen, mángold, brokkoli,
  • nyers cékla, szárított vargánya, fokhagyma
  • mák, mogyoró, dió, napraforgómag, pisztácia, tökmag, szezámmag, földimogyoró, mandula, valódi cukormentes és nem instant kakaópor,
  • sárgabarack, feketeribizli, áfonya, egres, szeder ,aszalt gyümölcsök (főleg szilva és sárgabarack, datolya ill. füge,  szőlő azaz sötét mazsola)
  • sötét színű mézek (vegyes virágméz, gesztenyeméz)
  • osztriga, kagyló, sertésmáj, marhamáj, szív, vese, vörös húsok, máj, vér
  • vörösbor, vörös szőlőlé és a vörös bogyós gyümölcslevek, Rooiboss tea

Ezeket az élelmiszereket naponta építsük be táplálkozásunkba, hogy feltöltsük a vaskészletünket! Ám a megfelelő hasznosulás érdekében figyeljünk oda még egy fontos részletre:

Amire ügyelni érdemes

A vas és a C-vitamin kapcsolata

Kutatásokkal bizonyított, hogy a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását hétszeresére lehet emelni a C-vitamin egyidejű fogyasztásával.

Ezért javasolt az étkezésekhez higított narancslé, vörös szőlőlé, vagy vörös bogyós gyümölcslé fogyasztása. Együk a gabonákását gyümölccsel, kivit a müzlihez, egy pohár narancslevet a köleskásához, egy evőkanál homoktövislevet a salátába vagy a müzlibe! Szeleteljünk paprikát a salátánkba, vagy a barnarizsből készült ételünkbe! Díszítsük a zabpelyhes müzlit kivi-karikákkal! Fogyasszunk cékla-almalé keveréket, mely nem csak a megemelkedett vas, hanem plusz kalcium szükségletet is pótol! Kínáljunk desszertnek citrusféléket, fekete ribiszkét, vagy epret!

Léteznek olyan vasban gazdag élelmiszerek is, melyek egyidejűleg sok C-vitamint is tartalmaznak, úgy mint a brokkoli és csírája a cékla és a vörös szőlőlé.

Kerüljük a vasfelszívódást akadályozó anyagokat!

  • a rebarbarában és a spenótban magasan előforduló oxálsavat. Emiatt a spenótot valójában csak korlátozott mértékben lehet a vastartalmú élelmiszerek közé sorolni, noha évtizedeken keresztül gyermekek generációit győzködték a fogyasztásáról.
  • a finomított élelmiszereket, és az instant és félkész ételeket, valamint a szénsavat és a cukrot
  • a tojásban és a búzalisztben vannak olyan hatóanyagok (foszfoproteinek és fitátok), amelyek csökkentik a vas hasznosulását a szervezetben, ezért ezekből érdemes kevesebbet fogyasztani (javaslom a tönkölyt).
  • a vas felszívódását akadályozó fekete teát (tein) és a fekete kávét, a tejben található kálcium is kedvezőtlenül hatnak a vas felszívódásra. Ezért ne igyunk teát és tejet az étkezésekhez!
  • a szervetlen vaskészítményeket, mert azok szedése gátolja az E-vitamin hasznosulását a szervezetben egyéb mellékhatásai mellett

Keressük a természetes vasforrást!

A szintetikus vagy mono (vastabletták) formában bejutó vasnak csak maximum 2-8 %-a hasznosul a szervezetben, a többi viszont feldolgozatlanul terheli le a vesét, vagy lerakódik az ízületekbe és egyéb szövetekbe és székrekedést okozhat.

A szervetlen vas szedése gátolja az E-vitamin hasznosulását is a szervezetben.

Ajánljuk!

Minden a vaspótláshoz.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .